Katere so nove funkcionalne tkanine in katere so pogoste kategorije?

03-06-2023

Nove funkcionalne tkanine se nanašajo na tiste, ki nimajo samo značilnosti same tkanine, ampak imajo tudi funkcije, kot sta vodoodbojnost in odstranjevanje statične elektrike. Na splošno so organizirani tako, da se prilagajajo določenim izrednim okoljem, in obstaja veliko vrst funkcionalnih tkanin. Spodaj bomo predstavili več običajnih funkcionalnih tkanin.


Tkanina za blokiranje vode: običajno je izdelana iz politetrafluoroetilenskega filma in laminirane tkanine. Poleg tega, da blokira vodo, lahko nova vrsta tkanine, ki blokira vodo, tudi odvaja notranjo vlago navzven in izhlapeva, kar močno izboljša zračnost v primerjavi s prej in močno zmanjša pojav plesni.


Tkanina, ki spreminja barvo: To je tkanina, ki spreminja barvo s spremembami v zunanjem okolju (kot je temperatura toplotne obdelave). Pri končni obdelavi lahko na površino tkanine nanesete material, ki spreminja barvo. Tkanine, ki spreminjajo barvo, se večinoma uporabljajo za oblačila, kot so kombinezoni in kopalke, nekatera oblačila za nastop pa uporabljajo tudi tkanine, ki spreminjajo barvo.



Ognjevarna tkanina: Ognjevarna tkanina je tudi nova vrsta funkcionalne tkanine, ki je izdelana iz poliestra/čistega bombaža po obdelavi z ognjevarnim sredstvom. Tkanina je nestrupena, varna in pralna. Ognjevarna tkanina se bo uporabljala v zaščitnih oblačilih v metalurgiji, kemijskem inženirstvu in požarni zaščiti.


Toplotnoizolacijska tkanina: Kot že ime pove, gre za tkanino s toplotno izolacijskim učinkom, ki se doseže s pretvorbo sončne energije v toploto.


Protistatična tkanina: Ta vrsta tkanine se lahko v veliki meri izogne ​​ustvarjanju statične elektrike, prah v zraku pa ni preprosto pritrjen na delovna oblačila. Uporablja se pri izdelavi protiprašnih oblačil, preprog in drugih tkanin.


Tkanina proti sevanju: kovina se infiltrira v tkanino z elektrolizo, da se doseže zaščita pred sevanjem. Običajno se uporablja v prostorih za prenos telekomunikacij. Druga vrsta tkanine, odporne na sevanje, vleče kovino v fine niti in jo zmeša s tkanino, da proizvede sintetična vlakna, vendar njen učinek odpornosti na sevanje ni tako učinkovit kot druge vrste.


Antibakterijska tkanina in tkanina, odporna na vonjave: Z nadgradnjo tehnologije se je antibakterijska učinkovitost tkanine še posebej izboljšala in postopoma uporabljala na področju delovnih oblačil in hišnega tekstila.


Tkanina za zaščito pred elektromagnetnimi valovi: Ta vrsta tkanine se uporablja predvsem za zmanjšanje vpliva elektromagnetnih valov, ki jih oddajajo naprave, kot so televizorji in računalniki, na človeško telo, vendar se ne uporablja široko v domačih in delovnih oblačilih.



Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti